15 Nisan 2024 Pazartesi

Sağlık mevzuları- Taslak

Bağırsaklar

Probiyotik:  bağırsaklarda yaşayan faydalı canlı mikroorganizmalar. bağırsaklarımızda trilyonlarca var.  ev yapımı yoğurt, kefir,sirke, şalgam, fermente edilmiş zeytin, tarhana

Leaky gut-gerçirgen bağırsak: bağırsak duvarındaki deliklerin genişleyip daralmasını sağlayan molekül:  zonulin. Bağırsak florası vücudun giriş kapılarını koruyan bekçiler. vücudun en büyük giriş kapısı. bağırsak epiteli süzgeç gibi; aldığmız toksinler, zirai ilaç, ağır metal,gluten,lektin gibi maddelerin vücuda geçmesini engeller. Bağırsak florası bozulduğunda bu süzgeç iyi çalışmaz, delikler genişler ve vücuda bu zararlı maddeler geçer, normalde kanda bulunmaması gereken bu maddeleri bağışıklık sistemi yabancı madde olarak algılar ve mücadeleye başlar. Bu geçici bir durum olsaydı, savaş biterdi . ama sürekli devam eden bir durum olunca bağışıklık sistemi aşırı uyarılmış hale gelir    . bir müdddet sonra da kendi vüdut dokularını da yabancı protein olarak algılayarak saldırıya geçer... (otoimmun hastalıklar) Haşimato, çölyak, romatoid artrit,sedef bu hastalıklardan birkaçı..

Probiyotik bakteriler ne yapar: 

  • ortamın ph ını düşürerek bağırsak hareketlerini artırır, kabızlığı önler
  • toksik maddelerin vücuda geçişine engel olur
  • bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder (antikor üretimi)
  • vitaminlerin emilimine yardımcı olur
Prebiyotik: sindirilmeyen karbonhidrat. Probiyotiklerin besin kaynağı. Probiyotiklerin sayısını artırır. Prebiyotikler sağlıklı floreyı beslerken patojen mikroorganizmaların bağırsak yüzeyine tutulmasına engel olur ve dışkı ile atılmasını sağlar. En yaygın bilinen prebiyotik oligosakkaritler (3-10 şeker ünitesi)

Sinbiyotikler: prebiyotik ve probiyotikleri bir arada bulunduran besin maddeleri. Ev yapımı turşu (özellikle lahana), yoğurt, kefir ,boza..

İnsülin hk

Karbonhidrat: makro besin. Karbonhidrat içeren besinler vücutta glikoza dönüştürülüyor. 

İnsülin pankreas tarafından salgılanan bir hormon. Yiyeceklerdeki glukozun (şeker) vücuttaki hücreler tarafından kullanılabilmesi için enerjiye dönüştürür.  Kandaki şeker düzeyini düşürüyor bu yolla.

Yemek yediğimizde kanımızda glukoz artıyor, pankreas insülin salgılamaya başlıyor, insülin glukozu hücrelerin içine alıyor; kandaki glukoz miktarı normale dönüyor ve insülin salınımı yavaşlıyor.

Kan şekeri aşırı yükseldiğinde insülin fazla şekeri karaciğer ve kaslara depolatır.

İnsülin direncinde hücrelerin insüline yanıt verme mekanizmasında bozulma meydana geliyor. Kan şekeri yüksek kalıyor, pankreas daha çok insülin salgılıyor.